Knäckebrot s ricottou a jahodami
Suroviny na výrobu 1 ks
- 3 knäckebroty
- 70 g ricotty
- 3 středně velkých jahod
- lžička medu
- lístky bazalky na ozdobení
Ricottu smíchejte s medem a nasekanými plátky bazalky. Jahody očistěte a nakrájejte na plátky. Třetinu ricotty namažte na knäckebrot, proložte plátky jedné jahody a přiklopte druhým knackerbrotem. To samé udělejte se zbylými ingrediencemi.Podávejte ihned nebo vychlazené z ledničky.
Borůvkové smoothie
Suroviny na 1 porci
- 50 g čerstvých borůvek
- 175 ml polotučného mléka
- 1/2 lžičky tekuté stévie
- 30 g celých ovesných vloček
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 50 g netučného 0 % řeckého jogurtu
- 1/2 lžičky holandského kakaa
Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte v mixéru. Vzniklou směs vložte do sklenice. Můžete ji ozdobit lžící řeckého jogurtu a několika čerstvými borůvkami.
Celozrnný štrúdl
Suroviny na 12 porcí
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g jemně mletých ovesných vloček
- 80 g másla nebo oleje
- 120 g bílého jogurtu
- 1 vejce
- 200 g strouhaných jablek
- 100 g vlašských ořechů
- 100 g rozinek
- 1 lžička skořice
- 4 lžíce medu
- + vejce na potření
Mouku, vločky, rozpuštěné máslo (nebo olej), jogurt a vejce smíchejte ve větší míse. Vypracujte těsto a vyválejte ho na dva tenké pláty. V misce smíchejte strouhaná jablka, nasekané vlašské ořechy, rozinky, skořici a med a směsí posypte oba pláty těsta. Těsto zaviňte, okraje zahněte dolů pod štrúdl a celý ho potřete zbylým rozšlehaným vejcem. Štrúdl dejte péct do předehřáté trouby na 170 °C na 25-30 minut.
Brownies z červené řepy
Suroviny na 8 porcí
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g hořké čokolády
- 2 vejce
- 250 g červené řepy
- 25 ml řepkového oleje
- 20 g třtinového cukru
- 15 g holandského kakaa
- 5 g kypřícího prášku
- špetka soli
Řepu nastrouháme na jemno (pro jemnější chuť ji můžeme předem uvařit nebo upéct, ale lze využít i syrovou). Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. V míse si smícháme všechny sypké ingredience (mouku, cukr, kypřící prášek, kakao a špetku soli). Řepu smícháme s vejci, olejem a rozpuštěnou čokoládou, postupně smícháme i se sypkými ingrediencemi. Formu si vyložíme pečícím papírem a vlijeme těsto. Pečeme v předehřáté troubě na 160 °C cca 40 minut. Brownies by mělo zůstat hezky vláčné.
Množství ingrediencí odpovídá malé formě o průměru 20 cm.
Nepečený cheescake s ostružinami
Suroviny na 12 porcí
- 500 g polotučného bílého jogurtu
- 88 g knäckebrotu (Wasa)
- 250 g odtučněného tvarohu
- 1/2 limetky
- 150 g ostužin
- 15 g másla
- 10 g želatiny v prášku
- 45 ml agávového sirupu
- muškátový oříšek, vanilkový extrakt
Knäckebroty nadrtíme, smícháme s měkkým máslem, dvěma lžícemi vody a špetkou muškátového oříšku a promneme mezi prsty. Natlačíme rovnoměrně do formy na dort vyložené pečícím papírem. Ostružiny rozmixujeme na pyré, pokud je třeba, přidáme trochu vody. Pyré můžeme také propasírovat přes sítko, pokud vám vadí zrníčka. Osladíme dvěma lžícemi sirupu. V jiné misce prošleháme tvaroh s jogurtem, přidáme šťávu z 1/2 limetky, vanilkový extrakt a zbylý sirup. Připravíme si želatinu, necháme obsah sáčku nabobtnat v cca 4 polévkových lžících vody asi 10 min, poté rozdělíme na dvě části. První část zahřejeme dokud se želatina nerozpustí a přidáme k ní lžíci tvarohové směsi, rozmícháme a vlijeme celé do zbylé tvarohové náplně. Prošleháme metličkou. To samé uděláme s druhou částí želatiny, kterou smícháme s ovocným pyré. Tvarohovou směs nalijeme rovnoměrně na korpus a navrch přidáme ovocné pyré. Pomocí špejle nebo jiného předmětu propojíme obě směsi tak, abychom vytvořili mramorování. Necháme několik hodin ztuhnout v lednici.
Čokoládovo- cirznový dort
Suroviny na 10 porcí
- 265 g sterilované cirzny
- 180 g banánu
- 100 g hořké čokolády
- 300 g odtučněného tvarohu
- 50 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 40 g holandského kakaa
- 4 g prášku do pečiva
Cizrnu s banánem rozmixujeme dohladka. Přidáme vejce, kakao, kypřící prášek a cukr. Vyšleháme hladké těsto a vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy (vysypat můžeme moukou nebo kokosem). Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C cca 35 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme tvarohovo-čokoládový krém. Hořkou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a necháme lehce zchladnout. Postupně vmícháme do tvarohu a vyšleháme hladký krém. Krém naneseme na vychladlý korpus a necháme ztuhnout v lednici.
Množství ingrediencí odpovídá malé dortové formě o průměru 20 cm.
Čokoládová buchta s proteinem
Suroviny na 10 porcí
- 30 g čokoládového proteinu
- 50 g jemně mletých ovesných vloček
- 2 střední jablka
- 1 lžička skořice
- 100 g hořké čokolády
- 20 g oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky kypřícího prášku
- 150 g nízkotučného jogurtu
- 150 ml polotučného mléka
V jedné misce smícháme vločky, 2 vajíčka, protein a mléko. Rozehřejeme si čokoládu s kokosovým olejem. Polovinu čokoládové směsi nalijeme do misky s vločkami. Druhou polovinu zatím dáme stranou. Přidáme nastrouhaná jablka a kypřící prášek. Hotovou směs promícháme a dáme na plech (20 x 30 cm) vyložený pečícím papírem a pečeme cca 25-30 minut při 180-190 °C. Mezitím si připravíme polevu smícháním druhé poloviny čokolády s tvarohem. Po upečení placky ji necháme chvíli vychladnout a potřeme čokoládovou polevou.