Pizza

Pizza nikdy neurazí 🙂 Chutná snad každému.

Jak ji udělat jinak, zdravěji a tak, aby se hodila i do Vašeho redukčního jídelníčku? Aby neobsahovala velké množství jednoduchých cukrů, tuku a téměř žádnou vlákninu?

Jde hlavně o základ těsta pizzy, který je klasicky z hladké bílé pšeničné mouky, droždí, oleje a soli. Ale lze ho udělat i jinak. Ze zeleniny, z celozrnné mouky nebo vybrat speciální proteinovou směs.

Tím snížíte množství přijatých jednoduchých cukrů a zvýšíte podíl vlákniny. Pokud použijete proteinovou směs na pizzu, zajistíte i vyšší příjem bílkovin. A takovou pizzu do svého redukčního jídelníčku můžete s klidem zařadit 🙂

K pizze jednoznačně patří rajčatová omáčka.

Tu jednodušše vytvoříte z šalotky, masitých rajčat a česneku.

V pánvi rozehřejte olej a zpěňte na něm nadrobno nasekanou šalotku.

Po 2 minutách přidejte prolisované stroužky česneku a opékejte další minutu. Do pánve přidejte 250 g nakrájených masitých rajčat, zalijte 200 ml vody a pánev přikryjte pokličkou. Rajčata nechte pod pokličkou 10 minut podusit, zalijte dalšími 100 ml vody a znovu poduste. Osolte a opepřete. Můžete přidat tymián nebo bazalka.

A omáčka je hotová! Můžete ji použít na Vaše zdravé pizzové těsto.

Těsto z cukety nebo špenátu

Základem pizzy nemusí být mouka. Jde to i bez ní. Zkuste těsto vytvořit z nastrouhané cukety nebo rozsekaných špenátových listů. Web Jímezdravě.cz dokonce slibuje recept z květáku.

Pokud přeci jen upřednostníte mouku před zeleninovým základem, sáhněte po té celozrnné. Vyšší obsah vlákniny prospěje Vašemu trávení a střevům.

Cuketový základ pizzy

  • 2 střední cukety
  • 2 vejce
  • 50 g tvrdého sýru
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej
  • Omáčku na potření korpusu ( rajčatová omáčka sugo, ajvar, pesto atd.)
  • Ingredience na obložení (např. rajčata, olivy, šunku, sýr, mozzarellu atd.)

Cukety omyjte a nastrouhejte i se slupkou na jemném struhadle. Přidejte cca 1 lžičku soli, promíchejte a nechte cuketu odkapat pár minut přes sítko. Pak ji vymačkejte rukama, nebo si pomozte utěrkou.

Cuketu promíchejte s vejci, sýrem, pepřem, dle uvážení můžete přidat sušené bylinky i koření na zeleninu.

Vzniklou hmotu rovnoměrně rozprostřete do formy na pizzu nebo na plech, který je vhodné vyložit pečícím papírem a decentně potřít olejem. Předpečte v troubě na 200 stupňů asi 10 minut.

S korpusem nyní pracujte stejně jako s klasickou pizzou. Potřete tenkou vrstvou omáčky, obložte oblíbenými ingrediencemi, povrch zakápněte olivovým olejem a pečte dalších 15 minut.

Celozrnná pizza

  • 90 g celozrnné ječné mouky (nebo špaldové, těsto bude hutnější)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 50 ml vody
  • 20 ml olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • Navrch: passata, žampiony, tofu, sýr, rajčata, oregano a co máte rádi 🙂

Troubu předehřejeme na 225 °C.

Všechny suché ingredience si smícháme a přidáme k nim mokré.

Rukama propracujeme v pružné těsto, které nebude lepit. To si vyválíme.

Vytvoříme cca 0,5 cm tlustou placku, ale záleží na vás- těsto můžete mít i silnější, záleží na Vaší chuti.

Navrch dáme passatu, zasypeme oreganem, přidáme rajčata a nakonec posypeme nastrouhanou mozzarellou a troškou parmezánu. Po dopečení ještě přidáme čerstvou rukolu. 

Pečeme 12 minut.

Špenátové těsto na pizzu

180 g špenátových listů

260 g mozzarely

2 vejce

1 lžička mleté bazalky

sůl

Troubu předehřejte na 170 °C. Nejprve připravte těsto. Properte listy špenátu ve studené vodě a dejte ho společně s mozzarellou, vejcem, bazalkou a solí do mixéru. Těsto mixujte na plný výkon 20–30 sekund. Těsto by se mělo spojit, nemělo by ovšem mít kašovitou konzistenci.

Z těsta vytvarujte na plechu vyloženém pečicím papírem tvar pizzy a plech dejte do trouby. Těsto pečte 12–15 minut při 160–170 °C. Propečené těsto poznáte tak, že začne po okrajích hnědnout. V tomto momentě plech vyndejte a nechte krustu vychladnout.

Upečenou krustu po vytažení z trouby pomažte rajčatovou omáčkou, naskládejte na ni například na plátky nakrájené žampiony a na plátky nakrájenou mozzarellu, kousky kuřecího masa nebo jinou surovinu, kterou máte rádi. Krustu vraťte na 5 minut do trouby a ozdobenou pizzu dopečte.

Chcete zdravější variantu pizzy rychle? Sáhněte po připravené směsi.

Pokud jste již překročili denní dávku sacharidů ve Vašem jídelníčku a přeci jen máte na pizzu chuť, ale taky ne moc času nebo nálady vařit, sáhněte po proteinové variantě pizzového těsta. Dokonce můžete koupit hotovou proteinovou pizza placku, kterou jen dozdobíte podle chuti a dáte péct. V případě, že chcete mít doma zásoby, pořiďtě si do špajzu směs, kterou jen prostě smícháte s vodou. Můžete zvolit mezi čistě proteinovou, tzv. low carb variantou nebo směsí s celozrnnou moukou a vyšším obsahem vlákniny. Jednotlivé směsi se liší obsahem sacharidů, tuků i bílkovin.

zdroj: Aktin.cz

Pšeničná mouka, hrachový proteinový koncentrát (32 %), syrovátkový proteinový koncentrát (15 %), olivový olej, mořská sůl, kypřící látky (Difosforečnan sodný, hydrogenuhličitan sodný), koření (oregano, bazalka).

Upozornění pro alergiky: Alergeny jsou vyznačeny tučně ve složení produktu. Výrobek může obsahovat stopy vajec, sóji, ořechů a sezamu.

zdroj: Aktin.cz

BIO pšeničná mouka celozrnná (97 %), kypřicí látky (vinany draselné, uhličitany sodné), mořská jedlá sůl.

Upozornění pro alergiky: Může obsahovat stopy vajec. Alergeny jsou vyznačeny tučně ve složení produktu.

zdroj: KetoDiet

Pizza z tortillové placky

Pokud Vám dosavadní tipy na pizzu přišly složité, je tu poslední, zcela jednoduchý a dostupný recept. Kupte si tortillovou placku, ideálně celozrnnou a použijte ji jako pizza těsto. Navršte ji čímkoli, co se hodí do Vašeho jídelníčku a dejte péct do trouby na 220° na 8-10 minut.

Jde zaručeně o to nejrychlejší a nejméně náročné řešení i pro nekuchaře 🙂 Podobně jako zapečené knäckeborty s rajčatovou omáčkou, mozzarellou a rajčaty.